Будь здоровим! Гартування

Слово «гартування» прийшло в медицину з технічних наук, де воно означає збільшення твердості металу. Та коли ти чуєш заклик: «Загартовуйся!», то, як правило, не знаєш, з чого розпочати. Бігати босоніж по снігу? Їсти морозиво на вулиці в лютий холод? Стояти під проливним дощем?
Починаючи загартовуватися, потрібно знати певні правила. Правило перше: по-ступовість. Правило друге: систематичність. Правило третє: підбір процедур має бути індивідуальним. Правило четверте: засоби гартування необхідно урізноманітнювати і застосовувати в комплексі.
Основними засобами гартування є вода, повітря і сонце. Якщо ви вирішили застосовувати таку процедуру гартування, як холодний душ, потрібно дотримуватися всіх чотирьох правил. Слідуючи першому, починати з приємної нехолодної температури води, знижуючи її поступово. Враховуючи правило друге, не пропускати процедури. Навіть якщо ви тільки почали і раптом захворіли, слід трохи підвищити температуру води, але не уникати процедури. Правило третє дозволить планувати заходи так, щоб це було зручно за часом і максимально ефективно за тривалістю, а також дозволить обрати початкову температуру, виходячи з вашого стану здоров’я. Не секрет, що одні люди починають купатися в річці або морі при 16-18°С води, зовсім не будучи загартованими. А інші можуть захворіти, купаючись у воді температурою 22-24°С.
Важливо пам’ятати про четверте правило. Якщо ви тривалий час робили процедури, які загартовують проти низьких температур, це не означає, що ви добре себе почуватимете при високій температурі. Тому, гартуючись, потрібно поєднувати різноманітні чинники зовнішнього середовища.
І ще. Можна застосовувати контрастний душ, полоскати горло водою з холодильника, використовувати сонячні ванни й інше, та при цьому щодня кутатися в теплі речі й ховатися від протягів. Звісно, в такому разі здоров’я анітрохи не додасться.

 

Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Запорізької області

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *